Het is altijd van belang om je eerst goed te laten informeren voordat je fitnessapparatuur koopt. Zo zijn er ook een aantal punten om stil bij te staan bij het kopen van een loopband. Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van je eigen wensen, maar er zijn een aantal dingen waar je in ieder geval op kunt letten.

Als eerste is het belangrijk om te bedenken dat een loopband vaak redelijk zwaar is. Het gewicht van de loopband bepaalt ook voor een gedeelte de kwaliteit van het product. Meestal hoe zwaarder de loopband, hoe meer staal erin verwerkt is; en meestal ook hoe duurder en beter van kwaliteit. Ook een voordeel van zwaardere loopbanden is dat de gebruiker vaak meer stabiliteit en ondersteuning ervaart, mede door ondersteuning van het stevige materiaal. Wel is een zwaardere loopband wat moeilijker te vervoeren. Al zoek je een loopband die je in kunt klappen en zo makkelijk kunt meenemen of verplaatsen, dan is het handiger om een wat lichtere versie te nemen.

Een ander belangrijk punt om over na te denken is de motorkracht en het motorvermogen van de loopband. Net zoals bij een auto wordt dit vermogen aangegeven met de letters ‘PK’. Een loopband met een motor van gemiddelde kracht heeft een vermogen van ongeveer 4 PK. Dit is prima voor als je gewoon rustig wilt joggen en je niet meer weegt dan 100 kg. Al ben je wel zwaarder dan 100 kg of al ben je van plan om heel intensief te gaan trainen, is het verstandig om een loopband aan te schaffen die beschikt over een zwaardere motor. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de zwaardere varianten motoren vaak ook een langere levensduur hebben.

Ook een goed aandachtspunt is de lengte en breedte van het loopoppervlak van de loopband. Deze zijn meestal erg bepalend voor het comfort van de gebruiker. De meeste loopbanden hebben een breedte van tussen de 38 en 55 centimeter. Er bestaan ook bredere loopbanden, waarop je meer ruimte hebt en vaak makkelijker kunt bewegen. Vooral als je de loopband vaak en langdurig gebruikt, is dit erg fijn. Bij een smaller loopoppervlak is de kans op eventuele misstappen groter, dus door het aanschaffen van een loopband met een groter loopoppervlak kun je deze ongewenste ongelukjes meer voorkomen. Maar over het algemeen kopen de meeste mensen toch een loopband met een gemiddeld loopoppervlak van tussen de 38 en 55 centimeter, omdat de bredere loopbanden nou eenmaal meestal een stuk duurder zijn en mensen dan ook wel vaak tevreden zijn met net wat minder ruimte. Ook de lengte van het loopoppervlak kan nog weleens uitmaken. Langere mensen maken langere passen. Hierdoor is een langer loopoppervlak praktischer.

Daarnaast is het handig om na te denken over het dempingsvermogen van de loopband. In de meeste loopbanden zit een absorbatiemechanisme dat de schokken van je stappen opvangt, waardoor het niet veel geluid maakt voor je omgeving. Ook heb je hierdoor zelf niet zo veel last van de trillingen, doordat je spieren wat ontlast worden door de loopband die de schokken deels voor je opvangt. Dus als je van jezelf weet dat je snel gewrichtspijn krijgt van het sporten, is het misschien niet zo’n slecht idee om een loopband met (goede) demping te kopen. Meestal zijn het de wat duurdere loopbanden die over zo’n dempingssyteem beschikken. Goed is het daarom om voor jezelf het gemak tegen de prijs op te wegen.

Kortom, voor het aanschaffen van een loopband is het belangrijk om goed na te denken over wat je eigenlijk precies wil en wat je verwachtingen van en wensen bij een nieuwe loopband zijn. De belangrijkste punten om op te letten zijn: het gewicht, het motorvermogen, de breedte en lengte en het dempingsvermogen van de loopband.