Vertel uw levensverhaal….. schrijf een boek. Bericht van UVV Zoetermeer

Vertel uw levensverhaal….. schrijf een boek.

We leven tegenwoordig in een tijd dat alles gezegd kan en mag worden: vrijheid van meningsuiting. Soms met positieve effecten en helaas ook soms negatief waarbij anderen zich gekwetst kunnen voelen. Vroeger was vaak de instelling: waar niet over gesproken wordt kan worden vergeten. Vele generaties zijn met die opvatting opgegroeid. De generatie die nu 65+ is, is voor of vlak na de oorlog opgegroeid en heeft in de loop van de jaren erg veel meegemaakt. Nu men ouder is heeft men soms de behoefte hierover juist wel te vertellen. Met generatiegenoten nog eens samen de sfeer van toen te delen (bijv. de saaie zondagen) en de huidige generatie leren over hoe het vroeger was (bijv. de toenmalige woonsituatie). De behoefte  ontstaat dan om persoonlijke ervaringen vast te willen leggen.

Omdat het best wel lastig kan zijn om zelf het één en ander op papier te zetten is in april 2012 de UVV in Zoetermeer begonnen met het project Uw Verhaal Verteld, het schrijven van Levensboeken. Dit project is een pilot van een initiatief van een instelling in Den Haag die hiervoor in 2009 zelfs een prijs, een Appeltje van Oranje van het Oranjefonds, heeft gekregen.

Inmiddels is eind 2013 alweer de vierde serie trainingen aan schrijvers gegeven. Zo’n twintig schrijvers  zijn inmiddels gekoppeld aan een verteller (man of vrouw, 65+). Bijgaande foto’s zijn genomen tijdens de feestelijke uitreiking van een aantal nieuwe levensboeken in januari 2014 .

DSC_2223 (1) DSC_2214

Tijdens de gesprekken komt er van alles naar boven. Herinneringen, soms emotioneel, soms verhelderend, soms alleen maar leuk. Foto’s worden er bij gezocht en het resultaat is uiteindelijk een persoonlijk boek. Voor zowel de verteller als de schrijver is het een bijzonder traject dat gemiddeld drie maanden duurt.

Het boek is vervolgens vaak een verhelderend document voor kinderen, kleinkinderen en naaste familie. Verder dan deze groep komt het ook niet: het is niet de bedoeling van dit project dat het boek wordt uitgegeven.

Please follow and like us:

3 Comments

 1. j.c.menge op 9 mei 2014 om 14:22

  Graag informatie over het vertellen van mijn levensverhaal .

  • redactie op 15 mei 2014 om 10:53

   Het beste kunt u met individuele hulpvragen contact opnemen met de lokale UVV-afdeling. Kijk op de website onder contact – en klik dan op “UVV bij u in de buurt”.

 2. Henny v.d. Hoeven op 28 januari 2015 om 22:10

  Is er nog een mogelijkheid om deel te nemen bijeenkomst om mijn eigen levensverhaal te schrijven?

Laat een reactie achter