Een schot in de roos. Bericht van UVV Goes

Een schot in de roos, vrijwilligers van het UW Goes helpen bij revalidatie door het geven van training in het handboogschieten.

Hoe is het gekomen ?

Toen 12 jaar geleden het Revalidatiecentrum Lindenhof(Revant) te Goes werd uitgebreid met een nieuwe sportzaal ontstond het idee om ook het handboogschieten aan te bieden als revalidatiemogelijkheid. Er werd contact gezocht met Schutterij Ravenstein te Kloetinge en het toeval wilde dat enkele leden van die vereniging net waren  gestopt met werken en zochten naar een zinvolle tijdsbesteding. Zij gaven adviezen voor aankoop van de benodigde materialen, zoals doelen, pijlen en (aangepaste)bogen. Desgevraagd wilden ze wel een keertje helpen bij het bijbrengen van technieken die bij deze sport horen. Dit beviel wederzijds zo goed dat deze hulp werd gestructureerd. Er werden data geprikt en roosters gemaakt voor de wekelijkse trainingen. Mede vanwege verzekeringstechnische aspecten werd aansluiting gezocht en gevonden bij de Unie van Vrijwilligers.

Waarom handboogschieten ?

Het handboogschieten is een van de sport- en beweegmogelijkheden die wordt aangeboden binnen het revalidatieproces door de discipline bewegingsagogie. De beweegprogramma’s sluiten aan op het sport- en bewegingsaanbod in de thuisomgeving van revalidanten. Handboogschieten is een sport die zeer goed en volledig geïntegreerd te beoefenen is door veel ex-revalidanten. Deze zijn dan ook van harte welkom bij de vereniging van de vrijwilligers: Schutterij  Ravenstein te Kloetinge.

Inbreng vrijwilliger:

Er is een programma opgezet voor het aanleren van basisvaardigheden waar de vrijwilliger sportspecifieke aanwijzingen geeft. Het contact dat de vrijwilliger heeft met de revalidanten stimuleert en zet aan tot actief bewegen. De betrokkenheid van de vrijwilliger met de revalidant is groot. Aan het eind van het revalidatieproces adviseert en bemiddelt de vrijwilliger bij een eventuele keuze naar een handboogvereniging in zijn of haar buurt en in de keuze van materiaal.

Goed gevoel:

Alle vrijwilligers beleven veel plezier en voldoening aan deze wijze van het weer op weg helpen van hun medemens. Het eerste schot wat gelost wordt is zelden in de roos, maar naarmate de trainingen vorderen is het resultaat werkelijk ZICHTBAAR. Dat geeft zowel de revalidant als de vrijwilliger een kick, daar doe je het voor!! Het komt niet zelden voor dat de revalidant de vrijwilliger na het schieten uitnodigt om samen een bakkie te doen met als gevolg vaak heel fijne gesprekken.

Arie A.J. Koppe,

vrijwilliger van het eerste uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

2 Comments

 1. A. Hundersmarck op 11 november 2014 om 17:08

  goedendag
  Op mijn zoektocht naar de mogelijkheid om achter de organisatie te komen die de boeken uitleent in het ARdZ stuite ik hierop.
  mijn vraag: is er belangstelling voor vrijwel nieuwe boeken waaronder romans, literatuur verhalen etc.
  (geen boeketreeksboeken)
  met vriendelijke groet,
  mw A. Hundersmarck

  • redactie op 12 november 2014 om 09:54

   Geachte mevrouw Hundermarck,

   Voor meer informatie over dit project kunt u het beste contact opnemen met de plaatselijke afdeling, te vinden via deze link: http://ow.ly/E9ufy

   vriendelijke groet

Laat een reactie achter