Lamsvlees is een heerlijk sappig stukje vlees die je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Lamsvleesproducten zijn in verschillende variaties te krijgen. Denk aan lamsrack, lamskotelet, lamsbout, lamshaasjes of lamsgehakt. In dit blog vertellen we je graag over onze favoriete manieren om lamsvlees klaar te maken. Lees snel verder!

Lamsvlees bakken

Je kunt de meeste soorten lamsvlees heel goed klaarmaken door ze te bakken in de pan. Zo zijn lamskoteletjes al klaar na zo’n drie tot zeven minuten. Hoe lang je deze precies bakt, is afhankelijk van de gewenste gaarheid van het vlees. Over het algemeen is lamsvlees het lekkerst wanneer het van binnen nog rosé van kleur is. Ook lamsgehakt en lamsfilets zijn heerlijk wanneer je ze klaarmaakt in de pan. Na het bakken kun je het vlees het best even laten nagaren in aluminiumfolie. Zo gaan de sappen zich goed verdelen over het vlees.

Lamsvlees stoven

Ook stoven is een goede kooktechniek voor het klaarmaken van lamsvlees. Vooral het ribstuk, nek, schouder en borst zijn geschikt voor in stoofpotjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lamsschenkels of lamsragout. Dit is een techniek waarbij je het vlees even kort aanbakt en vervolgens stooft in vocht dat niet warmer is dan 80 graden. Op deze manier kan de warmte zich goed verdelen over het vlees. Het stoven van lamsvlees wordt niet alleen gedaan in de Mediterrane keuken, ook in Britse en Midden-Oosterse keuken zien we stoofpotjes met lamsvlees terugkomen.

Lamsvlees uit de oven

Wanneer je lamsvlees in de oven gaat klaarmaken, dan is het het lekkerst om het vlees eerst kort aan te bakken in de pan. Je kunt met deze techniek het best kiezen voor lamsbout met been of voor lamskroontjes om te zorgen dat het vlees lekker mals blijft. Je kunt dit vlees het best zo traag mogelijk garen. Reken hiervoor ongeveer 35 à 40 minuten op 180 graden per kilo lamsvlees (zonder bot). Voor lamsbout met been reken je 10 minuten extra. Heb je een vleesthermometer? Een rosé stukje lamsvlees uit de oven heeft een kerntemperatuur van zo’n 60 graden.

Lamsvlees van de BBQ

Ook voor op de BBQ is lamsvlees zeer geschikt, in het bijzonder de lamsbout. Als hoofdgerecht voor zes personen heb je een lamsbout met been van ongeveer 1800 gram nodig. Je kunt de lamsbout voorzien van kleine inkepingen en deze insmeren met een ‘rub’ naar keuze. Denk hierbij aan peper, zout, olijfolie, knoflook en verschillende kruiden. Dit mengsel laat je vervolgens minstens één uur. De BBQ richt je vervolgens in voor een indirecte garing en deze laat je oplopen tot een temperatuur van 160 graden. Vervolgens leg je de lamsbout op de BBQ en deze laat je garen tot de kern een temperatuur van 60 graden heeft bereikt. Tenslotte laat je het vlees tien minuten rusten voordat je deze gaat serveren. Serveer de lamsbout met couscous, worteltjes of een lekkere salsa.

Lamsvlees bewaren

Heb je een stuk lamsvlees over en wil je deze bewaren? Lamsvlees dat je hebt bereid, blijft zo’n twee dagen goed wanneer je deze in een afgesloten container bewaart in de koelkast. In de vriezer kun je het lamsvlees ongeveer 3 maanden bewaren.