Iedereen kent het wel; de oven is vies, begint te ruiken of te roken wanneer je hem aanzet en de binnenkant ziet er niet uit. Tijd voor een grote schoonmaak van de oven dus. Toch is het een klusje die niet iedereen graag uitvoert. Het poetsen van de oven kan namelijk nogal wat tijd in beslag nemen die je liever ergens anders aan besteed. Met onderstaande schoonmaaktips voor de oven zal je oven er echter weer zo goed als nieuw uitzien.

Begin met het kruimelvrij maken van de oven

De eerste stap van de oven schoonmaken is het verwijderen van de kruimels en ander los vuil. Hiervoor kan je de stofzuiger gebruiken, maar je kan ook met een doekje alle losse resten naar buiten vegen. Het randje van de ovendeur bevat vaak ook nog etensresten, dus vergeet dat randje zeker niet.

Reinig vervolgens de binnenzijde van de oven

Wanneer de oven kruimelvrij is kan je beginnen met het echte werk; het echte schoonmaken van de binnenzijde van de oven. Het verwijderen van vuil uit de oven kan op verschillende manieren, zoals het schoonmaken met soda, het gebruiken van een vaatwastablet of het schoonmaken van de oven met schoonmaakazijn.

Het gebruik van baking soda

Waarschijnlijk heb je het wel in je keukenkastje staan; baking soda. Baking soda is een perfect middel om vet en vuil uit de oven te verwijderen. Je neemt een doekje en je doet daar een eetlepel baking soda overheen. Vervolgens wrijf je de gehele oven in met de baking soda en dit laat je even intrekken. Tenslotte ga je nog even met een vochtige doek door de oven heen om de resten baking soda te verwijderen. Je zal zien dat de oven weer glimt als nooit tevoren.

Gebruik een vaatwastablet

Het gebruik van een vaatwastablet om een oven schoon te maken is niet bij iedereen even bekend. Toch is het een hele eenvoudige manier waar je weinig tijd aan hoeft te besteden. Je doet het tabletje namelijk in een ovenbestendige kom en plaatst deze in de oven. Vervolgens laat je het kommetje tien minuten in de oven staan welke je op 200 graden zet. Het vaatwastablet lost op en door de dampen komt al het vuil in de oven los. Wanneer je dit loskomende vuil met een vochtige doek weghaalt is je oven super schoon! Heb je last van veel hardnekkig vet? Doe in het bakje water dan ook een partje citroen. Dit zorgt er voor dat zelfs de hardnekkigste resten los zullen weken.

Gebruik een mengsel van azijn en ammoniak

Schoonmaakazijn en ammoniak zijn waarschijnlijk de meest gebruikte middeltjes om een oven mee schoon te maken. Maak van beide middeltjes eens een mix en breng dit aan op de binnenkant van de oven. Je kan de mix ook even in de oven zetten en een nacht lang laten staan. De aangekoekte vuilresten lossen op als sneeuw voor de zon en wanneer je er daarna met een vochtige doek langs gaat ziet de oven er weer uit als nieuw. Ideaal dus, want deze middelen heb je waarschijnlijk toch al in huis.

Na de binnenkant is het tijd voor de ovenplaat

Wanneer je de binnenkant van de oven helemaal hebt schoongepoetst is het tijd om de ovenplaat schoon te maken. Het handigste is om de ovenplaat schoon te maken met schoonmaakazijn of afwasmiddel om aangekoekte resten te verwijderen. Deze resten spoel je vervolgens eenvoudig weg onder een lopende kraan. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van het rooster. Plaats dit rooster in een bak kokend water met schoonmaakazijn en het vuil zal letter oplossen.

Maak de ovenruit en de buitenzijde schoon

De laatste stap van het schoonmaken van de oven is het schoonmaken van de ovenruit en de buitenkant. Dit kan eenvoudig met glasreiniger en een vochtige doek. Zitten er veel etensresten aan de binnenkant van de ovenruit? Dan kan groene zeep ook helpen om de aangekoekte resten weg te halen. De buitenkant van de oven maak je eenvoudig schoon met een vochtige doek.

Heb je alle stappen doorlopen? Dan heb je weer een prachtige schone oven die glimt alsof de oven net is aangeschaft