Vastgoedmanagement of vastgoedbeheer is een term die je ongetwijfeld al ooit eens hebt gehoord. Het is dan ook een stap die bij de verkoop of aankoop van een huis vaak wordt aangeraden. Maar wat is dat nu eigenlijk exact? Wat houdt het allemaal in? Zijn er voor- of nadelen aan verbonden? Is het met andere woorden een goed idee om zelf in zee te gaan met een dergelijk bedrijf of net niet? Tijd voor een analyse!

Wat is het nu exact?

Vastgoedbeheer is in feite een dienst die kan worden aangeboden en draait rond het beheer van onroerend goed. Praktisch is het voornamelijk het geven van advies bij een aan- of verkoop van een huis en ook een stukje bemiddeling. Vastgoedmanagement kan ook optreden bij een verhuur of een overdracht van een woning. Wat die woning nu exact is kan zeer ver uiteen lopen. Vastgoedmanagement kan draaien rond een woonhuis, maar ook een appartement, een bedrijfsruimte of alles daartussen in kan het onderwerp zijn van vastgoedbeheer. Het uiteindelijke doel van vastgoedmanagement is natuurlijk de winst op een verkoop of een verhuur maximaliseren. De eigenaar kan dit uit handen geven omdat hij/zij te ver weg woont of simpelweg niet over de juiste kennis beschikt.

De functies

Vastgoedbeheer bestaat uit verschillende functies die allemaal hun rol spelen in het grotere plaatje. Diverse functies kunnen uitgevoerd worden door dezelfde persoon of door verschillende personen. Om even de belangrijkste functies van vastgoedmanagement op een rij te zetten:

• De belangen van de eigenaar van het vastgoed behartigen
• De huur innen en overdragen aan de eigenaar
• De woning in goede en bewoonbare staat houden
• Het inventariseren van de inboedel voor een overdracht
• Het zoeken van huurders of kopers voor het pand
• …
Al deze taken en functies kunnen naargelang de specifieke overeenkomst met de eigenaar van het vastgoed uitgebreid worden of net beperkt!

De voordelen van goed vastgoedbeheer

Heb je een goed vastgoedmanagement? Dan zijn daar enkele belangrijke voordelen aan verbonden. Het belangrijkste voordeel is absoluut een financieel voordeel. Een goede beheerder moet in staat zijn een gebouw aan een hogere prijs te verhuren of te verkopen dan de eigenaar zelf zou kunnen doen. Dit omdat een vastgoedbeheerder heel wat expertise heeft wat betreft de markt en dus ook beter kan inspelen op die elementen die een verschil maken. Daarnaast is het zo dat veel vastgoedbeheerders een indrukwekkend netwerk aan contacten hebben opgebouwd door de jaren heen. Zo kan het dat ze via dat netwerk snel aan nieuwe huurders of kopers geraken. Zo kan dat netwerk ook gebruikt worden om de verkoop of verhuur van de woning te promoten.

Ook het onderhoud van de woning dat uit handen wordt genomen kan voor veel eigenaars een behoorlijke slok op de borrel schelen. Als dat een hoop werk is dat je liever niet doet is het wel zo handig dat jij ervan af bent. Ten slotte is het ook zo dat een goede vastgoedbeheerder een stevige kennis van de wet heeft. Dat betekent dat je je geen zorgen moet maken mocht er ooit een juridische procedure aangaande het pand opgestart worden: jouw vastgoedbeheerder kan dit normaal gesproken vrij vlot oplossen.

Zijn er ook nadelen?

Ook bij vastgoedmanagement zijn er natuurlijk niet uitsluitend voordelen aan verbonden. De nadelen zijn echter relatief klein. Zo is een eerste mogelijk nadeel dat je natuurlijk wel moet betalen voor professioneel vastgoedbeheer. In de regel gaat het echter vaak om relatief kleine bedragen. Ook is het zo dat vastgoedmanagement altijd een bepaald risico met zich meedraagt. Daarmee bedoelen we dat je uiteindelijk jouw eigendom in handen van iemand anders legt. Het is dan ook absoluut een goed idee om op voorhand even research te doen over de keuze die je in gedachten hebt. Zo kom je nadien niet voor een nare verrassing te staan!