UVV Hendrik Ido Ambacht druk met integratie van 100 nieuwe vrijwilligers

UVV Hendrik Ido Ambacht e.o. is een grote en actieve UVV-afdeling met 200 vrijwilligers en veel verschillende activiteiten. De afdeling maakt een sterke groei door mede door de integratie van 100 nieuwe vrijwilligers afkomstig van A3-Welzijn. Waarom is hiervoor gekozen en wat betekent het voor de vrijwilligers?

Gemeentebesluit

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de activiteiten van A3-Welzijn met ingang van 1 januari 2013 te beëindigen. A3-Welzijn draagt om die reden haar taken, medewerkers en vrijwilligers over aan verschillende andere organisaties. De diensten en sociaal-culturele activiteiten van A3 welzijn voor ouderen worden voortaan gecoördineerd en uitgevoerd door zorgorganisatie De Blije Borgh en de Unie van Vrijwilligers Hendrik-Ido-Ambacht. Het betreft de diensten maaltijdservice, alarmering, boodschappen- en klussendienst, maar ook de ontspannings- en bewegingsactiviteiten als bingo, klaverjassen, yoga en fitness. Het bestuur van de UVV gaat de komende maanden gebruiken om de overdracht van taken en vrijwilligers zo goed mogelijk te laten verlopen. Andere werkzaamheden gaan over naar MEE.

Wat betekent dit voor UVV H.I. Ambacht?

De huidige locatie van A3 wordt, omdat het niet meer voldoet aan de eisen van de tijd, afgebroken en opnieuw opgebouwd. De huidige activiteiten zullen tijdelijk elders ondergebracht moeten worden maar komen in de nieuwe locatie terug. Daarnaast is er het woon-zorgcomplex Emmastaete dat in 2009 is opgeleverd en waar de UVV m.i.v. 1 april 2012 voor 6 dagen in de week de dagbehandeling verzorgt. In maart/april 2013 wordt het woon-zorgcomplex Sophiastaete opgeleverd waar o.a. 24 plaatsen voor dementerende ouderen in komen. De UVV gaat hier i.s.m. De Blije Borgh dagelijks hulp verlenen. Ook zal de UVV werkzaamheden verrichten in het te realiseren restaurant in Sophiastaete. De ruim 100 vrijwilligers van A3-Welzijn die door de UVV worden overgenomen behouden maximaal 5 jaar de rechten die golden voor A3. Dat betekent ook dat hun vrijwilligersjaren meegenomen worden in de jubileumjaren van het UVV. Op de jaarvergadering van 20 maart a.s. worden 30 vrijwilligers gehuldigd van 5 jaar tot 25 jaar vrijwilligerswerk. Per 5 jaar krijgen zij een gouden ster op hun badge, die tijdens het werk wordt gedragen. In mei wordt hen een aangeklede lunch aangeboden waarbij ook de hoofdcoördinator en de voorzitter en meestal de wethouder en de directeur/bestuurder van De Blije Borgh aanwezig zijn.

Aandacht voor kwaliteit en ontwikkeling

De UVV werkt alleen met vrijwilligers en streeft naar een hoog kwaliteitsniveau, zowel van de vrijwilligers als van het werk. De zorgorganisatie De Blije Borgh ontwikkelt zich steeds meer in de richting van de verpleging. Dit betekent ook een andere benadering van de vrijwilligers t.a.v. de bewoners. Naast werkzaamheden in het restaurant en diverse spellen voor de bewoners fungeren de vrijwilligers van de UVV in steeds toenemende mate als gastheer/gastvrouw op de diverse huiskamers. Met ingang van 2013 breiden de werkzaamheden zich verder uit doordat De Blije Borgh dan een aantal van de door A3-Welijn georganiseerd activiteiten gaat overnemen.

Uitbreiding van locaties

De UVV Hendrik-Ido-Ambacht is in 1989 opgericht en heeft een stichtingsvorm. De UVV heeft een bestuur, bestaande uit 7 personen. De UVV H.I. Ambacht werkte tot 2011 voor 95% in De Blije Borgh Door uitbreiding van de werkzaamheden zal het bestuur in 2013 worden uitgebreid met 1 of 2 locatiecoördinatoren. In 2012 is gestart met de dagverzorging/ dagopvang in Emmastaete. In het voorjaar van 2013 zal Sophiastaete worden opgeleverd. De UVV zal daar de vrijwilligers werven voor de welzijnsruimte en voor de zes P.G. huiskamers.

Projectgewijs werken met aandacht voor de vrijwilliger

Bij de UVV H.I. Ambacht wordt projectgewijs gewerkt. Voor elk project is beschreven wat er van de vrijwilligers van de UVV verwacht wordt. Elk project heeft een projectleider en een waarnemend projectleider. Er is een zorgvuldig plaatsingsbeleid met aandacht voor de interesses en kwaliteiten van de vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers worden aangenomen door de hoofdcoördinator en werken eerst in een proefperiode van ca. 2 maanden. Na die periode wordt in een gesprek met de projectleider teruggekeken op de ervaringen en als het werk van beide kanten bevalt wordt overgegaan tot een ‘vaste’ aanstelling. Voor de vrijwilligers is er jaarlijks een jaarvergadering, een jubileumlunch, een medewerkersreisje, een kerstmarkt en een nieuwjaarsreceptie. Alle vrijwilligers en het bestuur zijn verzekerd via de gemeente H.I. Ambacht.

Please follow and like us:

4 Comments

 1. Riet Zijderveld op 30 augustus 2013 om 18:08

  Graag wil ik als vrijwilliger bij de Unie Van Vrijwilligers gaan werken. Met vriendelijke groet, Riet Zijderveld

  • Sonia Sjollema op 2 november 2013 om 11:56

   Beste Riet Zijderveld,
   Wij zijn altijd blij met nieuwe vrijwilligers. Om je aan te melden, kijk dan rechts op de site onder Afdelingen en contact. Daar vind je onder UVV bij u in de buurt de contactgegevens van de UVV afdeling in jouw omgeving. Daar kan je je aanmelden voor vrijwilligerswerk. Wil je vrijwilligerswerk doen voor de landelijke organisatie? Kijk dan bij https://uvvnet.nl/over-de-uvv/vacatures-uvv-nederland/ en meld je aan door een mail te sturen naar luvv@uvvnet.nl

 2. alice de jong op 23 augustus 2014 om 21:32

  graag zou ik een vrijwilligerspasje ontvangen, ik werk al 2 jaar op de sophiastate en als het goed is ingeschreven 3 jaar geleden door de heer Meyers van de Blije Borg.

  • redactie op 25 augustus 2014 om 18:50

   LS,

   Voor deze vraag kunt u contact opnemen met de afdeling Hendrik Ido Ambacht. De contactgegevens vindt u hier: http://ow.ly/AHnmW .

Laat een reactie achter