Activiteitenbegeleiding bij het Medisch Spectrum Twente. Bericht van UVV Enschede.

Het Medisch Spectrum Twente  in Enschede deed medio 2012 een beroep op de UVV Enschede voor het realiseren van een nieuw project:  Rap op ‘t hoes an, met als doel het voorkomen van functieverlies bij ouderen.

Aanleiding voor dit project is de toename van het aantal oudere zorgvragers. Landelijk blijkt dat ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis veelal te maken krijgen met functieverlies. Bedoeling van dit project is patiënten gedurende de opname te motiveren, stimuleren en activeren. Het gaat hierbij om patiënten van 70 jaar en ouder die opgenomen worden op F3, een interne afdeling met aandachtsgebieden endocrinologie, HIV, infectieziekten en dermatologie.

De UVV Enschede is gevraagd om te zorgen voor inzet van vrijwilligers die activiteiten aan de patiënten aanbieden en hen uitdagen en stimuleren om uit bed te komen. Deze activiteitenbegeleiding vindt 5 dagen per week plaats tussen 10.00 en 12.00 uur. In september 2012  is gestart en deelnemers hebben de keus uit een kaartje leggen, rummikub spelen, 3-D-kaarten maken, schilderen, tekenen. Op verzoek van de verpleging wordt soms een patiënt aan bed bezocht, enkel voor een ‘praatje’.

De ervaring dat deze vorm van activiteitenbegeleiding een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan het welzijn van deelnemers was reden dat deze begeleiding ook in 2013 en 2014 is voorgezet. Binnen het Medisch Spectrum Twente onderzoekt een werkgroep of activiteitenbegeleiding ook op andere afdelingen in het ziekenhuis kan worden gerealiseerd.

Please follow and like us:

2 Comments

 1. sharon de jong op 25 augustus 2015 om 14:11

  Hallo beste mst.
  Toen ik dit las, sprak mij dit erg aan omdat ik opzoek ben naar vrijwillegerswerk. Het liefst in het mst lijkt erg leuk. Ik ben erg enthousiast en hou ervan mensen blij te maken en te helpen hopelijk is er ergens in het ziekenhuis een plekje voor me vrij. Al is het alleen koffie en thee rond brengen of eten brengen het lijkt me geweldig. Bijdeze hoot ik graag of u een plekje heeft voor mij. Ik zou het met alle liefde doen MVG sharon de jong

  • Annette Elferink op 31 januari 2016 om 19:02

   Graag zou ik in MST als vrijwilligster willen werken ik heb 37 jaar bij Livio gewerkt als verzorgende,speciaal verzorgenden en de laatste 20 jaar als begeleidster in moeilijke gezinnen.
   Graag hoor ik van u ,
   Met vriendelijke groet Annette Elferink mijn telefoonnr 0647015084

Laat een reactie achter