Vastgoedmanagement, property-management of vastgoedbeheer is een specialistisch werkterrein, waarin veel mensen werken of bij betrokken zijn. Zoals het begrip al verklapt, gaat vastgoedmanagement om het managen van vastgoed, zoals bedrijfspanden, vakantiewoningen, een tweede huis of investeringspanden. Maar wat houdt vastgoedmanagement in de praktijk precies? Welke activiteiten en werkzaamheden staan centraal in deze economische branche? In dit artikel leggen we het je allemaal uit. Verder zetten we het vergrootglas op de vraag wat er zo belangrijk is aan professioneel vastgoedbeheer. Met andere woorden: wat zijn de grootste voordelen van een dienstverlener op het gebied van vastgoedmanagement?

Inhoudelijk: waar draait het om in de wereld van vastgoedmanagement?

Het belangrijkste uitgangspunt van vastgoedmanagement is om particulieren en bedrijfseigenaren die vastgoed hebben, van alle gemakken te voorzien als het aankomt op het beheer van hun panden en/of gronden. Er is sprake van vastgoedmanagement of property-management als een externe instantie jouw vastgoed beheert op meerdere niveaus. Hierbij kun je denken aan administratieve zaken, financiĆ«le kwesties of juridische en technische aspecten. Als er bijvoorbeeld belegd wordt in vastgoed, zorgt de beheerder ervoor dat dit op een efficiĆ«nte en professionele manier gedaan wordt en de winsten uit vastgoed gemaximaliseerd kunnen worden. Ook kan een vastgoedmanager het onderhoud van het vastgoed verzorgen – zoals het managen van schilderwerk, verbouwingen en isolatiemaatregelen -, bij wetswijzigingen helpen om dit voor jouw vastgoed goed te implementeren en de verhuur van jouw pand(en) goed regelen. Kortom: alles wat met het regelen van vastgoedbeheer te maken heeft, kan gerangschikt worden onder het aandachtsveld van property-management of vastgoedmanagement.

Belang: enkele voordelen van het uitbesteden van vastgoedmanagement

Ambitieuze particulieren en ondernemers die de organisatie en het beheer van hun vastgoed uitbesteden aan een specialist, profiteren hier op meerdere manieren van. In de eerste plaats geeft professioneel vastgoedbeheer je een hoop rust en levert het aanzienlijke tijdwinst op. Van alle stress die tegenwoordig de woningmarkt beheerst, heb je geen last meer. De vastgoedmanager neemt hier een hoop zorgen van je over. En dat betekent dat je veel tijd overhoudt om je te focussen op je werk, bedrijfsinnovatie, je gezin en andere belangrijke zaken die je bezighouden. Je bespaart jezelf dus veel kopzorgen door te kiezen voor vastgoedmanagement, terwijl je daarnaast meer ruimte krijgt in je agenda.

Verder ga je in financieel opzicht profiteren van het uitbesteden van je vastgoedbeheer. Dat is een tweede pluspunt en zeker niet het minst belangrijke. Je maandelijkse cashflow wordt bijvoorbeeld een stuk interessanter als je kiest voor het verhuren van je vastgoed. Met de huurinkomsten van je panden, zoals bedrijfspanden of vakantiewoningen, kun je de rente van woningen, kantoren of bedrijfsgebouwen aflossen en in een versneld tempo de hypotheeksom naar beneden brengen. Fijn is verder dat een vastgoedmanager je helpt om te profiteren van belastingvoordelen, zodat je onder aan de streep meer geld overhoudt. Daarbij moet je je realiseren dat vastgoed historisch gezien uitstekend rendeert door onder meer inflatie, de huidige krapte op de woningmarkt en door hypotheekrentestijgingen. Dit is allemaal geld dat je in je zak kunt steken en zorgt ervoor dat je flink wat kapitaal kunt opbouwen.

Soorten: de hoofdspecialisaties binnen het vastgoedmanagement

Er zijn drie werkterreinen en specialisaties die binnen het vastgoedmanagement worden onderscheiden: technisch vastgoedbeheer, financieel vastgoedbeheer en commercieel vastgoedbeheer. Bij technisch beheer is het uitgangspunt om te zogen voor vastgoed dat bouwkundig en technisch in een goede staat is en blijft. Hierbij wordt het onderhoud van de woning, een kantoor of jouw vakantiewoning door een vastgoedexpert van A tot Z geregeld. Denk hierbij aan een renovatie, het vernieuwen van een verouderd dak, de vervanging van een CV-ketel of periodiek schilderwerk.

Financieel vastgoedbeheer is hierboven al uitgelegd en draait om het afwikkelen van alle inkomsten, uitgaven en belastingtechnische aspecten die bij vastgoedbeheer een rol spelen. Het ultieme doel is hier om te zorgen voor lage kosten en het liefst zoveel mogelijk winst te boeken.

Ten slotte is er nog commercieel property-management. In dit geval regelt de verantwoordelijke manager dat er voldoende huurders van je pand zijn, neemt hij of zij de p.r. op zich, regelt de huurovereenkomsten en kijkt of er binnen de wettelijke kaders gehandeld wordt door zowel de huurder(s) als de verhuurder. Bij commercieel vastgoedbeheer hoef je je over deze aspecten dus totaal geen zorgen te maken!