Zonnepanelen zijn heel erg populair aan het worden. Als je door de wijk loopt, is de kans groot dat je een aantal daken met zonnepanelen aan zult treffen. Maar waarom hebben zoveel mensen tegenwoordig zonnepanelen? En wat zijn de voordelen hiervan?

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken eigenlijk heel erg eenvoudig. Het zijn grote zwarte platen die door middel van zonlicht een reactie op gang brengen waardoor elektrische stroom ontstaat.
Wat veel mensen echter niet weten, is dat die grote zwarte platen eigenlijk bestaan uit allemaal kleine plaatjes. Deze kleine plaatjes worden de zonnecellen genoemd, en deze zonnecellen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het proces dat op gang moet worden gezet.

Het is dus wel van belang dat de zonnepanelen op een plek staan waar ze veel zonlicht kunnen ontvangen. Dit is ook de reden dat ze op het dak worden geplaatst. Hierdoor hebben ze de mogelijkheid om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. En dit is natuurlijk wat je wilt. Want als je veel zonlicht opvangt, hoef je ook minder geld te betalen aan al het stroom dat je huis nodig heeft.
Want de zonnepanelen zorgen ervoor dat een deel van de stroom in het huis wordt vervangen. Op deze manier bespaar je een hoop stroom en dus ook een hoop geld.

Wat is salderen?

Bij het hebben van zonnepanelen kun je ervoor kiezen om de stroom direct te gebruiken voor je huis. Op deze manier bespaar je stroom en dus ook geld.
Maar het komt soms voor dat je met je zonnepanelen meer stroom oplevert dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. En deze stroom moet je ergens kwijt kunnen. Dit gaat dan naar je energieleverancier. Het hele proces van het overschot aan stroom naar het doorgeven aan je energieleverancier heet terugleveren. Iets wat je zeker vaker zult horen als je zonnepanelen aan gaat schaffen.
En door de energieleverancier wordt van het afgelopen jaar al het teruggeleverde energie verrekend waarna je minder hoeft te betalen voor je energie. En dit proces heet salderen.

Dit kan natuurlijk enorm in je voordeel werken. Want wie wil nou niet minder geld betalen voor zijn of haar energierekeningen. Dat is iets waar de meeste mensen deze dagen alleen nog maar van kunnen dromen. Nog meer reden dus om heel snel zonnepanelen aan te schaffen.

Hoeveel leveren zonnepanelen op?

Hoeveel je opbrengt met je zonnepanelen hangt onder andere af van het aantal zonnepanelen dat je hebt, en de hoeveelheid zonlicht dat ze opvangen.
Je kunt je natuurlijk goed voorstellen dat je zonnepanelen minder energie opleveren als het een paar dagen bewolkt is dan als er voortdurend zonlicht op schijnt.
En het aantal zonnepanelen spreekt natuurlijk voor zich. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer energie ze opleveren.
Heb je slechts één zonnepaneel, dan moet je er vanuit gaan dat ze niet zo heel erg veel op zullen leveren. Heb je er echter tien of zelfs meer, dan kan je de komende jaren gaan cashen en ben je binnen de kortste keren van die dure energierekeningen af.

Hoe werkt de BTW teruggave?

Als jij zonnepanelen op je dak hebt, ben je dus aan het investeren in zonnepanelen. En hierover kun je weer BTW ontvangen. Dit gaat dan om 21 procent om precies te zijn. En deze BTW mag je dus weer terug vragen, waardoor je nog wat meer geld verdient met je zonnepanelen.
Op deze manier verdient je dus niet alleen geld met de opgeleverde energie, maar dus ook met de BTW teruggave. Erg handig dus als je nog wat extra wilt verdienen.

Dus als je milieuvriendelijk bezig wilt zijn en daarbij ook nog extra geld wilt verdienen, dan is het absoluut een aanrader om zonnepanelen aan te schaffen. Want je gaat er gaan spijt van krijgen!