Wil je aan je conditie werken maar heb je geen zin om uren te zweten in een drukke sportschool? Dan is een crosstrainer voor thuis een goede oplossing voor jou. Hoewel crosstrainers op elkaar lijken zijn er veel verschillende modellen en soorten. Een crosstrainer is een prijzige aankoop waarvan je zeker wilt weten dat je een goede hebt die lang meegaat. Waar moet je op letten bij het kopen van een crosstrainer? Met onderstaande aandachtspunten helpen wij jou een stuk op weg naar het kiezen van de perfecte crosstrainer.

Voordelen crosstrainer

Een crosstrainer is één van de meeste populaire fitnessapparaten voor thuis. Of je nou voorbereidt op een marathon of wat kilo’s kwijt wilt raken, met een crosstrainer kun je alle kanten op. Een groot voordeel van een crosstrainer is dat je verschillende spiergroepen in het lichaam traint. Zo gebruik je niet alleen je beenspieren, maar ook je buikspieren en bovenlichaam. Het bedienen van een crosstrainer is eenvoudig waardoor je er gemakkelijk zelf mee aan de gang kunt.

Fitnessdoel bepalen

Voordat je een crosstrainer koopt is het belangrijk om te bedenken welk doel je wilt bereiken. Er zijn crosstrainers voor verschillende doelen: conditie verbeteren, cardio training, spieropbouw, krachttraining en gewicht verliezen. Het helpt om jouw fitnessdoel helder te hebben, zo valt er namelijk al een groot deel crosstrainers af die niet geschikt zijn. Wanneer je bijvoorbeeld wilt trainen voor een marathon heb je een andere crosstrainer nodig dan wanneer je rustig je conditie wilt opbouwen.

Plaats van het vliegwiel

Er zijn over het algemeen twee soorten crosstrainers. Het verschil zit hem in de plaats van het vliegwiel en de beweging die je maakt. Met een vliegwiel aan de voorkant maak je kleine bewegingen, vergelijkbaar met langlaufen. Een crosstrainer met een vliegwiel aan de voorkant is minder zwaar en minder belastend voor je gewrichten. Als het vliegwiel aan de achterkant zit lijkt de beweging meer op hardlopen. Dit is een grotere beweging en hierdoor zwaarder. Mocht je last hebben van je gewrichten kun je dus het beste kiezen voor een vliegwiel aan de voorkant.

Afmetingen crosstrainer

Een crosstrainer is een behoorlijk apparaat. Het is belangrijk om nauwkeurig te meten of je genoeg ruimte hebt om de crosstrainer neer te zetten. Crosstrainers kunnen verschillen in grootte dus let goed op de afmetingen voordat je er één aanschaft. Het zou zonde zijn als de crosstrainer uiteindelijk toch niet blijkt te passen. Indien je weinig plek hebt kun je ervoor kiezen een inklapbare crosstrainer aan te schaffen. Deze is namelijk deels in te klappen waardoor je ruimte kan besparen. Mocht je de crosstrainer willen verplaatsen is het verstandig er één met transportwieltjes te kopen. Hierdoor is het fitnessapparaat te rijden en gemakkelijker te vervoeren.

Gewicht crosstrainer

Naast de afmeting is het gewicht van de crosstrainer ook een belangrijk punt om bij stil te staan. Het gewicht zegt namelijk iets over de kwaliteit van de crosstrainer. Zware crosstrainers zijn over het algemeen gemaakt van kwalitatief beter materiaal dan een lichtere crosstrainer. Naast het gewicht van de crosstrainer zelf is het ook belangrijk om te kijken hoeveel gewicht de crosstrainer aankan. Bekijk hiervoor de belastbaarheid van het apparaat om te zien welke crosstrainer geschikt is voor jouw gewicht.

Er komt nog best wat kijken bij het uitzoeken van de juiste crosstrainer. Door goed na te denken over de afmeting, het gewicht en het soort crosstrainer bespaar je jezelf een dure miskoop. Een crosstrainer kan zo jaren meegaan, mits je de juiste hebt gekozen. Wat je doel ook is, dit populaire fitnessapparaat houdt je zeker weten fit. Met bovenstaande aandachtspunten kies jij de ideale crosstrainer voor jou.